Göbek kordonunun kesilmesini geciktirmenin faydaları
Bebek doğar doğmaz kordonun kesilmesinin bazı zararları olduğu ortaya çıktı. Bebeğin göbek kordonu geç kesildiğinde bebek bağışıklık sistemi daha güçlü olmaktadır. Kordon, bebeği beslediği ve kan dolaşımını sağladığı için doğduğunda işlevi devam etmektedir. Çocuk doğduğunda işlevini anında yitirmemektedir.

Göbek kordonu, anne karnındaki bir çift aracılığıyla embriyoyu anneye bağlayan özel bir organdır.

Uzunluğu 50-70 cm ve daha fazla olabilir. Bu, fetüsün anne karnında serbestçe hareket etmesini sağlar. Göbek kordonunun kalınlığı doğumda 2 cm'dir. Bu geçici organ karbon gazı, metabolik maddelerden zengin kanı çifte katı verir. Doğumdan sonra keserek göbek fıtığı oluşumuna katılır.  

Göbek kordonu bebeğin dış dolaşım sistemidir. Bir bebeğin kanının yaklaşık üçte biri doğumdan sonra hala dış dolaşım sisteminde bulunur. Ancak doğumdan sonra bu kan bebeğin vücuduna girer. Ancak göbek kordonunun doğumdan hemen sonra kesilmesi kanın bebeğin vücuduna akmasını engeller. Hızlı göbek kordonu rezeksiyonu uygulaması 1960'ların standartlarına uygundur. O zamanlar tıp, anında kesilen bir göbek kordonunun annelerde doğum sonu kanamayı azaltabileceğine inanıyordu. Daha sonraki araştırmalar bunu doğrulamadı, ancak uygulama hala devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü 1-3 dakika, Royal College of Midwives 3-5 dakika ve Uluslararası Doğum Eğitimi Derneği, çift anne karnındayken bile göbek kordonu nabzı tamamlanana kadar beklemeyi önermektedir.

Uzmanlar, göbek kordonunun kesilmesini geciktirmek için annelere doğumla ilgili sağlık çalışanları ile önceden görüşmelerini ve anlaşmalarını tavsiye ediyor.

Göbek kordonunun kesilmesini geciktirmenin 5 ana faydası vardır:

- Bebeklerde anemi riskinin azaltılması ve demir rezervlerinin sağlanması.

- Artan kan hacmi ve sağlıklı pıhtılaşma yeteneği.

- Kardiyovasküler sistemin engelsiz düzenlenmesi.

- Bağışıklık, solunum, merkezi sinir ve kardiyovasküler sistemlerin temelini oluşturan artan hücre seviyeleri.

- Prematüre bebeklerin ölüm ve komplikasyon riskini azaltmak.

Söyledim

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.soyledim.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!