Cep Telefonlarının Sebep Olduğu 5 Hastalık
Cep telefonları hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Günlük saatlerce cep telefonlarına bakıyoruz. Gerek iş, gerekse eğlence amacıyla telefonlarla vakit harcıyoruz. Cep telefonlarının zararları, hangi hastalıklara yol açar, nelere dikkat etmeli nasıl korunmalı ve müdahale etmeliyiz, mobil telefonların nelere sebep olduğunu bu yazımızda göreceğiz.

1. Karpal tünel sendromu

1. Karpal tünel sendromu

Bilek sendromu olarak da adlandırılır.

Avuç içi ve el bileğindeki kemik ile bağlar arasındaki sinir kanalının sıkışmasıdır. Son zamanlarda yaygınlaşmıştır ve gençlerde bulunur. Ellerin bilekleri ve avuç içi uyuşması, kramp ve ağrılı hale gelir. Yüzük parmağı hariç eldeki tüm parmaklar ağrıyor. Süreç derinleştikçe, kişi bir bilgisayarda veya telefonda yazamaz veya çalışamaz.

Sinirin etrafındaki alan iltihaplanır. Bilim adamları uzun süredir, örneğin günde 8-9 saat klavyede, telefonda yazarak bu sendromun oluştuğunu kanıtladılar.

Nasıl tedavi edilir:

Bu semptomlara sahipseniz, ağrı kesici, merhem vb. zaman kaybetmeyin. Bir nörolog veya ağrı uzmanına danışın. Baştan tedavi ederseniz, ameliyattan kaçınabilirsiniz.

Bir süre elinize lastik takabilir ve bilgisayar ve televizyona ara vermeniz gerekebilir.

2. Kuru gözler veya bilgisayar görme sendromu

2. Kuru gözler veya bilgisayar görme sendromu

Monitör günde 3 saatten fazla görüntülendiğinde oluşur. Gözbebekleri daralır ve bir noktaya bakar, sanki mesafeye bakmaktan yorulur, yorulur ve göz kırpmaları azalır. Bunun sonucunda gözlerde ağrı, kızarıklık, kuruluk, boyun ve başta ağrı olur. Gözyaşı kanalı da kuruyabilir. Ayrıca tedavi edilmezse semptomlar kötüleşebilir ve diğer göz hastalıklarına yol açabilir.

Ne yapalım?

Bilgisayarla çalışırken her 2 saatte bir 20 dakika ara verin. Göz kuruluğuna karşı göz damlası almalısınız. Başka yöne bakın, sık sık göz egzersizleri yapın, yılda bir göz doktoruna gidin.


3. İşitme bozuklukları

3. İşitme bozuklukları

Kulaklıklar gerçek bir tehlike kaynağıdır. Tüm aramaları kulaklıkla almak işitme duyumuzu bozar. Günde 85 desibelin üzerindeki gürültüye maruz kalmak kulaktaki özel tüylere zarar verir. Sonuç olarak, beyin ve kulak arasındaki ses alışverişi bozulur. Modern kulaklıklar maksimum 105 desibel yükseklik için tasarlanmıştır. 5 dakikalık bu ses işitmeyi zayıflatmak için yeterlidir.

Ne yapalım?

Kulaklığı aralıklı olarak kullanın. En yüksek kaliteli, standart kulaklıkları almaya çalışın. Kulaklıkta çok fazla gürültü yapmayın. İşitme kaybınız olduğunda hemen KBB doktoruna gidin.

4. Uykusuzluk, uyku bozuklukları

4. Uykusuzluk, uyku bozuklukları

İnsanların %90'ı yatmadan önce kesinlikle akıllı telefonlarında vakit geçiriyor. Akıllı telefon ekranından gelen mavi ışık, melatonin hormonunun sentezini bozar, beynin uyku sürecine müdahale eder, insanın biyolojik ritmini bozar. Beyin bir süre uyanık kalır, uyuyamaz. Hızlı uyku evresi bozulur, hormonal denge dinlenmez ve kişi doyumsuz uyanır.

Ne yapalım?

Yatmadan 2 saat öncesine kadar telefondan uzak durun. En az yarım saat. Bir şeyler yapmak istiyorsanız kitap okuyun.

Hiç çıkamıyorsanız, telefonunuza "Okuma Modu" koyun, mavi ışığı engeller.

5. Bulaşıcı hastalıklar

5. Bulaşıcı hastalıklar

Bir kişinin her 12-13 dakikada bir günde 80-90 kez telefonunu kontrol ettiği tahmin edilmektedir. Telefon farklı yüzeylere konur, ellere dokunulur. Telefonun yüzeyinde yaklaşık 10 milyon bakteri birikir.

Böylece telefonunuz en kirli şey, tehlikeli bakteri kaynağı olur.

Araştırmalar telefonun stafilokok, bağırsak enfeksiyonları, sinegöz sporlar, akciğer bakterileri içerebileceğini gösteriyor.

Ne yapalım?

Telefon özel bir temizleme prosedüründen geçmelidir. Bunun için özel servisler ve özel mikrofiber kumaşlar bulunmaktadır. Ellerinizi günde en az 12 kez sabunla yıkayın.

Söyledim

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.soyledim.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!