Kör eden parazit: Toksoplazma - Bundan nasıl korunulur?
Özellikle kedi dışkılarından yayılan toksoplazma, insanlarda körlüğe yol açıyor. Toksoplazma bir çok hastalığa sebep olabilir. Ayrıca çiğ etler, sebze ve meyvelerden de bulaşabilmektedir.

"Parazit Toksoplazma, kedilerin bağırsaklarında yaşar. Kedi dışkısı ile etrafa yayılır. Parazit bir kedi dışkısını çıkardığında yağmur suyuyla birlikte su ve toprakla karışır. Salatalar için aldığımız marul ve maydanoz da toksoplazmoz parazitleri içerebilir. Ayrıca koyun ve ineklerin kaslarında paraziter otlar bulunabilir. Çiğ et, sosis vb. yediğimizde farkında olmadan paraziti vücudumuza alabiliriz.”

BİR ÇİFT TARAFINDAN BEBEĞE AKTARILABİLİR

"Bu parazit hamilelik yoluyla hamile kadınlara çiftler halinde bulaşabilir. Zeka geriliği, körlük, beyin sorunları, karaciğer ve dalak büyümesi, yenidoğanlarda kansızlık gibi hastalıklara neden olur. Bu nedenle meyve ve sebzeler iyi yıkanmalıdır. Buna özellikle dikkat etmek gerekir. Ayrıca asıl kaynak olan kedilerle uğraşırken dikkatli olmalı, el ve ayak hijyenine dikkat etmelisiniz. Aşılı evcil kedilerin riskli olmadığı fikrinin yanlış olduğunu unutmayın. Çünkü toksoplazmaya karşı aşı yok."

TOKSOPLAZMADAN KORUMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

El hijyenine ve sık el yıkamaya dikkat edin.

Bahçıvanlık yaparken daima eldiven kullanın.

Çiğ veya az pişmiş et (salam, sosis vb.) yerken dikkatli olun.

Çiğ etle temastan sonra daima ellerinizi yıkayınız.

Çiğ meyve ve sebzelerinizi iyice yıkayın.

Kedinizin kumunu 24 saat içinde birkaç kez değiştirdiğinizden emin olun. Kum değiştirirken eldiven kullanın. Ardından ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.

Söyledim

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.soyledim.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!