Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İnşaat sektörü giderek büyüyen ve seçeneklerin her geçen gün arttığı bir sektör. Bir vatandaş olarak uzun uğraşlar sonucu alacağımız evde ve almadan önce nelere dikkat etmeliyiz?

Uzun yıllar çalıştık, ev alabilecek ekonomiye ulaştık.Herşeyden önce tabiki alacağımız evin maliyeti ve fiyat aralığı... Ev alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Satın almayı planladığınız evin toplu ulaşıma, okula, hastaneye, yeşil alanlara ve alışveriş merkezine yakın olması tatil zamanlarınızda sizi yormayacak bir şekilde her yere ulaşımınızı da sağlar.

Eğer konut alım amacınız yatırımsa gelişecek bir bölge tercih etmelisiniz. Özellikle de kentsel dönüşüm ve ulaşım konusunda…

Bina yapım ruhsatı ve yapı kullanım izni var mı?

Tapusu var mı? Varsa çok ortaklı mı? Ortaklardan biri satıp diğeri sorun çıkarabilir.

Üzerinde herhangi bir borç, haciz, ipotek var mı?

Kat irtifakı inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu demek. Konut kredisi kullanırken bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı henüz inşatına başlanmamış ya da yeni başlanmış bir bina için alınan bir belgedir ve tapu dairesinden alınır. 

Bina bitmiş ve iskanı alınmışsa, bu kez kat mülkiyeti tapusu almanız gerekir. Bu da aslında sizin evin tam olarak sahibi olduğunuzu gösteren bir belgedir. Tabii kat mülkiyeti tapusunu çıkarmanın mali yükümlülükleri de var. Semtine ve belediyesine göre değişse de fiyatlar İstanbul'da ortalama 5-6 bin lirayı bulabiliyor. Bu da ev alırken dikkat etmeniz gereken bir başka masraf kapısıdır.

Gayrimenkul ya da bina üzerinde Belediye İmar Müdürlüğünce konmuş şerh var mı?

Tavan yüksekliği de alacağınız konutun cephesi de önemlidir. Gün ışığı almayan bir konut elektrik faturanızı kabarık getirecektir.

Müteahhitin güvenilirliğini, geçmişte yapmış olduğu konutlar hakkında bilgi edininiz. Binanın güvenilirliği, onu yapanların güvenilirliği ile orantılıdır.

Söyledim

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.soyledim.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!