Rüyalarımızla İlgili 8 İlginç Gerçek Bilgi
1953'te Chicago Üniversitesi'nde profesör olan Nathaniel Kleitman ve Eugene Aserinsky uyku bilimi üzerine araştırmalar yaptı. Çalışmada deneklerin uyku sırasında göz hareketlerinden sonra REM uykusuna geçtiği gözlemlendi. REM uykusu sırasında rüya görmemizin nedeni, yani rüyanın hangi aşamada olduğu hala bilinmemekle birlikte, REM'in doğası, içeriği ve fizyolojisi hakkındaki bilgilerimiz gün geçtikçe artmaktadır.

Hepimiz Rüya Görürüz

Hepimiz Rüya Görürüz

2015 yılında yapılan bir araştırma, rüya görmediğini iddia eden kişilerin aslında rüyalarını hatırlamadığını buldu. Yani hatırlamasak bile hepimiz rüya görürüz. Bununla birlikte, 2014 yılında yapılan bir araştırma, rüyaları hatırlamanın nörolojik olduğu tespit edildi. Çalışma, uykusuz olduğunu bildiren kişilerin biraz farklı REM uykusuna sahip olduğunu tespit etti.

Siyah Beyaz TV izlediğiniz zaman rüyalarınızda Siyah Beyaz olabilir.

Siyah Beyaz TV izlediğiniz zaman rüyalarınızda Siyah Beyaz olabilir.

1942'de yapılan bir araştırma, 277 deneğin %71'inin siyah beyaz rüyalar gördüğünü ve nadiren renkli rüyalar gördüğünü buldu.

Aynı çalışma 2001 yılında tekrarlandığında, katılımcıların sadece %18'i siyah beyaz rüya gördüğünü söylemiştir. 2008 yılında bazı insanların gri rüya görüp görmediğini anlamaya çalışan İngiliz araştırmacılar, bu insanların siyah beyaz film izleyen insanlar olduğu sonucuna vardı.


REM Uykuları Daha Agresiftir.

REM Uykuları Daha Agresiftir.

İnsanlar REM uykusunun dışında rüya görürler. Çalışmalar, REM evresi dışında uykuda daha fazla stabilite olmasına rağmen, REM evresinde saldırganlıkta bir artış olduğunu göstermektedir.

Silah kullanan insanlar şiddetli rüyalara daha yatkındır.

Silah kullanan insanlar şiddetli rüyalara daha yatkındır.

Saldırıya maruz kalanların, yaşadıkları olaylar bilinç altına işler. Bir çalışma, Kanadalı askerlerini, Call of Duty ve diğer şiddetli oyun bağımlılarıyla karşılaştırdı. Ve askerlerin oyunculardan daha şiddetli rüya gördüüğünü ortaya çıkardı.

Kadınlar Erkeklerden Daha Çok Kabus Görür.

Kadınlar Erkeklerden Daha Çok Kabus Görür.

Yapılan bir araştırmada, bu durumun 10 yaşında başladığı tespit edildi. Bu durumun nedenleri olarak; Kadınların rüyaları daha iyi hatırladıkları ve çoğu zaman yüksek nevrotik kabuslara uygun bir özellik sergiledikleri söylenebilir.

Özellikle gece geç yatan kadınlar daha çok kabus görürler. (Nevrotik bozukluk, güvensizlik, kaygı, endişe, nefret, odaklanamama ve plansızlık gibi belirtilerle karakterize bir ruhsal bozukluktur.)

Hamile Kadınlar Daha Garip Rüyalar Görür.

Hamile Kadınlar Daha Garip Rüyalar Görür.

Hamile kadınlar, özellikle hamileliğin son ayında, hamile olmayan kadınlara göre daha fazla kabus görürler. Bu kötü uyku oranının, düşük uyku kalitesi nedeniyle hamileliğin sonraki aşamalarında arttığı düşünülmektedir.

İnsanların Uyurken Gördüklerini Gözlemleyebiliriz.

İnsanların Uyurken Gördüklerini Gözlemleyebiliriz.

Bu bilimkurgu bilgisi 2013 yılında bilim adamlarının insanların rüyalarında gördüklerinin fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) kullanılarak izlenebileceğini keşfettiklerinde gün ışığına çıktı.

İster uykuda ister uyanık olalım, beyin faaliyet kalıpları aynı zihinsel görüntülere karşılık gelir. Başka bir deyişle, bir kişi rüyasında kırmızı bir elma görürse, beynindeki aynı aktivite rüyasında bu "kırmızı" ile ilişkilendirilir.

Kokular Rüyalarımızı Şekillendirir.

Kokular Rüyalarımızı Şekillendirir.

2008 yılında yapılan bir çalışmada; kokuların rüyalarımızın duygusal durumunu etkilediği bulunmuştur. Alman araştırmacılar, bazı katılımcıları çürük yumurta kokusuna, bazılarını ise aromatik kokulara maruz bıraktı.

Çürük yumurta kokusuna maruz kalanlar daha olumsuz rüyalar bildirirken, aromatik kokulara maruz kalanlar daha tatlı rüyalar bildirdiler.

Söyledim

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.soyledim.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!