3800 yaşındaki Türk Kraliçesi: Lolan Güzeli
3800 yıl önce yaşamış bir güzel Lolan güzeli. Türk mumyalama tarihinin bir örneği ve Mısır mumyalarından bile daha iyi şekilde korunmuş. İç organları çıkarılmadan yapılan mumyalama tekniği hiç bir bölgede görülmemekte.

Mısır mumyaları ile Turfan mumyalarının kıyaslaması yapıldığında, Turfan mumyalarının farklı yapıldığı görülmüştür. Bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre en eski mumyalama kültürünün Türklerden geliştiği ortaya çıktı. Varsayalım ki Mısır'da mumya kültürü vardı. Eğerki olsaydı Mısır'ın çevresinde de görülürdü. Arabistan ve Afrika'da görülmediğine göre, o bölgeye giden Türklerin (siyasi ve ticari amaçla gitmiş olan) getirmiş olduğu bir kültür olabilir.

Çin'in Urumçi bölgesinde sergilenen 44 yaşındaki mumya M.Ö. 2000 yılına ait. Bir diğer mumya ise M.Ö. 2600 yılına ait. Bu mumyaların, Mısır'daki mumyalardan farkı ise iç organlarının çıkarılmamış olması ve Mısır mumyalarına göre durumlarının daha iyi olması. İleri seviyede bir mumyalama yönteminin olduğu görülüyor.


Yapılan incelemelerde, mumyanın üzerinde at kılıyla dikilmiş ameliyat izleri var. Bilim adamları tarafından dünyadaki ilk ameliyat olarak kabul ediliyor. Ayriyetten burada ekose ve boyalı kumaşlar bulunmuş.

Söyledim

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.soyledim.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!