‘Guterres çerçeve belgesi’ ile Türkiye'nin Kıbrıs'taki yetkisi azalıyor mu?
Gündemi seçim kaplarken arkaplanda da yaşananlar gözden kaçıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ‘Guterres çerçeve belgesi’ ne desteğini yeniledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, muhalefetin ve halkın tepkisini çekerek bir kararda durdu. Rumları sevindiren ve Türkleri kızdıran bu karar meclis kararı alınmadan Akıncı'nın kendi talebi ile gerçekleşti. Guterres çerçevesine göre Kuzey Kıbrıs, Türk garantörlüğünden çıkacak, fiili olarak müdahalede bulunamayacak. Türk askeri Kıbrıs'ta bulunmayacakken İngiliz ve Fransız üslerinin kalacağı bildirildi.

Akıncı ise Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik yaptığı “Guterres çerçevesini sulandırmadan, çarpıtmadan kabul etmeye hazırlarsa bir an önce açıklasınlar” çağrısını yineledi. Akıncı, “Bunları müzakere edelim derlerse benim çağrım bunun müzakeresine yönelik değil. Niyet varsa, ortada bu belge var” dedi. Akıncı, kendisine yönelik tepkilere ise “Eleştirilere gözümüzü kapatamayız ancak halk rahat olsun. Yangından mal kaçırmıyoruz. Nihai kararı verecek olan halktır. Ben bir tek, Kıbrıs Türkünün çıkarına bakarım” cevabını verdi.

Avrupa Birliğini garanti alıyor

Kıbrıs Cumhuriyeti ana muhalefet partisi AKEL’in lideri Andros Kiprianu ise Anastasiadis’e, “Akıncı’nın önerisini kabul et” diye seslendi. Kiprianu, “Guterres çerçevesiyle Garanti Antlaşması’nın lağvedileceği, müdahale haklarına son verileceği ve Güzelyurt’un Rum yönetimi altında olacağı çok nettir” dedi.

İktidar partisi DİSİ’nin lideri Averof Neophytou, sosyal medya üzerinden, “Hoş geldiniz Mustafa Akıncı. Hadi şimdi Kıbrıslılar olarak birlikte hareket edelim ve Avrupa Birliği çatısı altında Kıbrıs’ı birleştirelim. En iyi ve en güçlü garanti Avrupa Birliği’dir” dedi.

‘Türk askerinin Kuzey Kıbrıs'taki müdahale hakkı kalkmış olacak’

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ise Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamalarını sert sözlerle eleştirdi. Töre, “Akıncı’nın açıklamaları çok talihsiz ve kabul edilemez. Bu belge Türk ordusunun Ada’ya müdahale hakkını kaldırıyor. Rumlara çok daha fazla toprak tavizini içeriyor” dedi. Töre, Guterres çerçeve belgesinin asla kabul edilemeyeceğini, bunun bir intihar olduğunu ve Kıbrıs Türk halkının intihar etmeyeceğini söyleyerek, “Bizim iki bayrağımız var; bunlar da KKTC semalarında ebediyen dalgalanacaktır” diye konuştu.

Derviş Eroğlu'ndan acil toplantı çağrısı

KKTC’nin üçüncü cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmek, Türkiye ve KKTC’nin, Türk ulusunun geleceğini, güvenliğini tehlikeye atmak demektir. Bu bağlamda Akıncı’nın Rum tarafına yaptığı son öneri asla Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye tarafından desteklenemez” dedi.

Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ta askerinin bulunmasından, etkin ve fiili garantisinden vazgeçmenin akıl kârı olmadığını belirten Eroğlu, “İngiltere’nin üsleri devam edecek, Rusya, Fransa, Yunanistan, İsrail istediği gibi Kıbrıs topraklarında, denizlerinde, havasında cirit atacak ama Türkiye Kıbrıs’ta olmayacak. Sayın Akıncı bunu mu hedefliyor? Sayın Akıncı dünya ve bölgedeki gelişmeleri görmüyor mu? Sayın Akıncı Filistinlilerin başına bir garantörleri olmadığı için gelenlerin farkında değil mi” diyerek seslendi.

Söyledim

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.soyledim.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!